האם המשבר בטלויזיה הישראלית נבע מגוגל

בשנים האחרונות אנחנו עדים לעוד ועוד טענות של מפיקים וגופי שידור בנוגע לכך שרשת האינטרנט וההורדות הבלתי חוקיות פוגעות ברווחים מהפקות מושקעות במיוחד בתקציבים של מיליוני שקלים. רק לאחרונה הוכרזה מלחמת חורמה של ארגון בשם זיר”ה המייצג אחד עשר גופי תוכן שונים בארץ, כנגד אתרי ההורדה הישירה למיניהם. אתרי הורדה ישירה הם אותם אתרים שמאפשרים להוריד סרטים ותוכניות המוגנים בזכויות יוצרים באמצעות הפצת קישורים לשרתים המאחסנים את הקבצים האלו.

בניגוד לעבר, אז היה צורך להשתמש בתוכנת שיתוף קבצים כגון eMule או Bittorent , כיום הקישורים הללו חוסכים עבודה רבה למורידים והופכים את משימת ההורדה לקלה יותר מאי פעם.

האם לגוגל יש חלק בדבר?

מנוע החיפוש גוגל אמנם לא קשור בשום צורה ואופן לאתרי ההורדה הישירה, אבל הוא בהחלט מציג אותם בתוצאות החיפוש שלו. למשל, אם מחפשים “תרגום מובנה” + שם של סרט מסוים, סביר להניח שחמשת התוצאות הראשונות יציגו אתרים המאפשרים להוריד את הסרט המבוקש בכמה לחיצות עכבר. במדינות מסוימות כמו למשל סין, גוגל אמנם מחויבות לצנזר תכנים מסוימים, אך לא בארץ.

עם זאת, קשה מאוד להוכיח שלגוגל יש אחריות ישירה לתפוצה של האתרים האלו מכיוון שהיא גורם מתווך בלבד ולא אחראית לאופי התכנים ברשת. למעשה, מצב בו גוגל הייתה צריכה להתחיל לסנן אתרים בכל מדינה בעולם, היה יכול להיות מצב מסוכן מאוד הפוגע במה שקרוי “ניטרליות הרשת” – הזכות לרשת ללא צנזורה ולא אפליית תכנים מסוימים על פני אחרים. כמו כן, זיר”ה בעצמה לא פנתה מעולם לגוגל ולא ביקשה להסיר תכנים מסוימים מתוצאות החיפוש.

מה בנוגע ליוטיוב?

יו-טיוב הוא אתר הסרטונים הגדול בעולם ונמצא גם כן בשליטה של גוגל. נשאלת השאלה האם ייתכן ליו-טיוב יש חלק במשבר בטלוויזיה הישראלית? בראש ובראשונה, חשוב לדעת שביו-טיוב לא מוצגים פרקים מלאים בדרך כלל, וגם אם כן, הם מחולקים לכמה סרטונים והצפייה בצורה זו אינה נוחה במיוחד. שנית כל, במקרה של יו-טיוב, כל סרט שנחשד בהפרת זכויות יוצרים ומקבל פנייה מצד הגורם המפיק המקורי, מוסר מהאתר במהירות וללא שאלות מיותרות. בעבר כבר קרו מספר מקרים בהם מערכונים פופולאריים מתוך ארץ נהדרת הועתקו מאתר הבית של קשת (מאקו) ליו-טיוב והוסרו לאחר מספר שעות.

כרגע נראה כי גופי השידור בארץ דווקא מבינים את הפוטנציאל הגלום ביו-טיוב ורובם בוחרים לפתוח ערוץ רשמי בו הם מעלים מבחר קטעים לטובת הגולשים, בהם ניתן לצפות ללא הגבלה.

לסיכום

אם כך, בסופו של דבר קשה לקבוע כי גוגל לבדה אחראית למשבר הטלוויזיה בישראל. מדובר בתופעה כלל אינטרנטית שאחראיים לה מספר גורמים שונים. עם זאת, גופי השידור לומדים להכיר את העדפות הגולשים ומבינים כי האינטרנט יכול להיות כלי שימושי ולא מכשול.