איך מחליטים איזה אתר לבנות ?

אתר תדמית או חנות וירטואלית?

אתם רוצים להקים אתר לעסק שלכם, ומיד אתם צריכים לבצע בחירה משמעותית מאד, שתהיה לה השפעה קריטית למדי על העסק שלכם – האם לפתוח אתר תדמית, או אולי חנות וירטואלית? בין השניים יש הבדל משמעותי. חנות וירטואלית היא חנות באינטרנט שמבצעת מכירות של מוצרים. הלקוח רוכש אתר דרך מערכת סליקה של כרטיסי אשראי (יש גם מערכות נוספות שאפשר לשתף איתן פעולה), והמוצר נשלח עד לביתו. חנויות וירטואליות פועלות 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה (אלא אם יש לכם עניין לסגור את האתר בשבת מסיבה הלכתית). לעומת זאת, אתר תדמית כשמו כן הוא – אתר שנועד לייחצן את העסק שלכם, לעודד את הגולש ליצור אתכם קשר (מומלץ לאפשר לו לשלוח טופס יצירת קשר דרך האתר), ולהסביר על העבודה שלכם.

אז איך בוחרים?

חשוב לדעת, שלא תמיד מדובר על שני סוגים שונים לחלוטין של אתרים, וממילא יש אתרים שמשלבים בין השניים ברמות שונות. יש אתרים שהם בעיקר אתרי תדמית, אך מציעים גם חנות וירטואלית קטנה. יש חנויות וירטואליות גדולות שכוללות לא מעט חלקים תדמיתיים ושיווקיים על האתר (שיש האומרים שהם בכל מקרה נדרשים). השאלה היא איפה אתם ממקמים את עצמכם?

יש מקרים ברורים מאד. אדם שמייבא מוצרי חשמל לדוגמה, ולא רוצה אפילו לפתוח חנות מחוץ לאינטרנט – יפתח חנות וירטואלית. שיפוצניק, לעומת זאת, יבנה אתר תדמיתי שבו הוא יסביר על העבודה שלו, יציג מכתבי תודה של לקוחות מרוצים, ייתן טיפים לתיקונים וכיו”ב. החלוקה כאן היא ברורה מאד, ואין כל ויכוח על כך שכל אחד מהעסקים הללו עומד בפועל בפני אופציה אחת בלבד, ולא צריך להתלבט בנוגע לבחירה.

מקרים מורכבים יותר

אבל לא כל המקרים הם מוחלטים כ”כ. מה אם אותו שיפוצניק מהדוגמה הקודמת, גם עוסק במכירות קטנות של מוצרים לשיפוץ הבית כמו חומרי איטום, שפכטלים, צבעים וכלי עבודה? במקרה כזה, כמובן שאותו אדם צריך לחשוב – האם משתלם לו להקים מערך שלם של חנות וירטואלית? יתכן מאד שתגיעו למסקנה שאין בכך טעם, כי עיקר העיסוק שלכם הוא לא במכירות אלא בשירות. אותו שיפוצניק יחליט שכדי להקים חנות וירטואלית הוא צריך עכשיו לרכוש מערכת סליקה, ליצור קשר עם שירות משלוחים, ואולי אפילו להגדיל את המלאי שלו, שהוא מראש קטן.

במצב כזה אפשר לוותר על החנות, ולהישאר עם אתר תדמיתי. מצד שני, שיפוצניק אחר יסתכל על חנות וריטואלית כהזדמנות דווקא להרחיב את העסקים, ולהתחיל לעסוק במכירה של מוצרים, ביחד עם מתן שירות. ההחלטה אם כן, היא מאד אישית. עליכם לבחון באופן מקצועי ובלתי תלוי את העסק שלכם. השורה התחתונה היא האם אתם יותר נותני שירות או מוכרי מוצרים, ואפילו אם אתם מוכרי מוצרים – מה היקף המכירה, והאם ההכנסות מהחנות הווירטואלית יכסו מבחינת הזמן והכסף על ההוצאות.