מפת אתר היא רשימה של כל הדפים השונים שיש לנו באתר. תפקידה של המפה היא לעדכן את מנועי החיפוש איזה עמודים חדשים נוספו לאתר ולעזור להם לסרוק עמודים ותיקים ששונו לפי התדירות הרצויה לנו. (כפי שנראה בהמשך, לא חובה לספק בהכרח את כל המידע).

בנוסף לכך, לעיתים מפת האתר משמשת את הגולשים עצמם במידה והם רוצים למצוא עמוד מסוים באתר מבלי לעבור דרך כל התפריטים. מפת אתר כזו בדרך כלל תופיע בחלק התחתון של העמוד (פוטר) או / וגם בצורה של רשימה נפתחת.

ישנם מספר פורמטים שונים של מפות אתר, חלק מהפורמטים בסיסים ביותר ומספקים רק את שמות הקבצים, פורמטים אחרים (בעיקר XML) הם מורכבים יותר ומציינים מידע נוסף כמו תארך שינוי אחרון, שם הדף, תדירות עדכון, שינוי אחרון ועדיפות סריקה.

יצירת מפת אתר ידנית

יצירת מפת אתר באופן ידני דורשת יצירה של קובץ אחד ארוך ובו יש בכל שורה כתובת מלאה של עמוד (כולל https://www). מפת אתר כזו מתאימה לאתרים עם מספר עמודים מצומצם שלא מתעדכנים לעיתים קרובות. בדרך כלל המידע בקובץ זה יהיה מצומצם יותר, אלא אם כן למי שיוצר אותו יש את היכולת לספק את כל הנתונים הדרושים.

אפשר גם ליצור מפת אתר ידנית למחצה באמצעות סקריפט פשוט שיוצר רשימה של כל העמודים הרלוונטיים באתר. שיטה זו מומלצת לאתרים כדוגמת אינדקסים בהם נוצרים דפים חדשים על בסיס יומי. באופן זה, לא צריך לעדכן את הקובץ כלל מכיוון שכל קריאה אליו מפעילה את הסקריפט מחדש. הסקריפט יכול גם לספק מידע נוסף בקלות יתרה מכיוון שהוא משתמש בתבניות קבועות.

יצירת מפת אתר באופן אוטומטי

יצירת מפת אתר באופן אוטומטי דורשת להשתמש בסקריפט חיצוני באתר אינטרנט או בתוכנה. הפעם, רשימת העמודים נוצרת תוך כדי סריקת עמוד הבית ואחריו את כל העמודים אליהם הוא מפנה. שיטה זו טובה בעיקר למנהלי אתרים שלא רוצים להתעסק יותר מדי עם הפרטים הטכנים.
לשיטה זו ישנם גם כמה חסרונות משמעותיים:

• לחלק מהתוכנות יש בעיה לקרוא כתובות אתרים בעברית
• אם עמוד לא מקושר משום מקום, התוכנה פשוט לא תזהה אותו
• אם באתר יש הרבה מאוד עמודים, ייתכן כי יהיה צורך להשתמש בגרסה מתקדמת בתשלום

כמו כן, יש כמובן לבצע סריקה מחודשת בתוכנה כל מספר ימים. עם זאת, הסריקה בדרך כלל לא מעמיסה יותר מדי על השרת של האתר.

פרסום מפת האתר

מעבר לקישור לקובץ מפת האתר מעמוד הבית, מומלץ מאוד להיכנס לכלי מנהלי האתרים של גוגל ולהוסיף את הקובץ באופן ידני כך שגוגל יוכל לקשר אותו לאתר הספציפי. פתיחת חשבון בגוגל ואימות האתר לוקחים בסך הכול כמספר דקות ויכולים לחסוך הרבה כאבי ראש בהמשך.

כלים ליצירת מפת אתר :

https://www.xml-sitemaps.com/–  זהו כלי חינמי עד 500 עמודים

https://a1-sitemap-generator.en.softonic.com/?ex=DSK-173.1– תוכנה בתשלום ליצירת מפת אתר ודברים נוספים

בוורדפרס יש את התוסף

Yoast SEO for WordPress plugin