איך גוגל מתייחס לרשתות חברתיות

כשגוגל רק הוקמה, החזון של שני מייסדיה (סרגי בריין ולארי פייג’) היה לארגן את הרשת לפי ניתוח הקשרים בין האתרים השונים: כאשר הרבה אתרים מקשרים לאתר מסוים, הדבר מצביע על כך שהאתר יותר רלוונטי מאתרים שלא מקבלים הרבה קישורים.

למרות שהעיקרון הנ”ל עדיין רלוונטי, התפתחות הרשתות החברתיות ובראשן פייסבוק, טרפה את הקלפים והציגה עיקרון חדש : הרשת לא בנויה רק מאתרי אינטרנט, אלא בעיקר מאנשים אמיתיים המתקשרים אחד עם השני. נכון שגם בעבר היו פורומים וקבוצות דיון שייצגו את דעתם האישית של האנשים, אבל ברשתות חברתיות, הקשרים בין אדם אחד למשנהו הרבה יותר חזקים וכל אדם מקבל מעין גרסה פרטית שלו של הרשת, לפי החברים אליהם הוא מקושר (משהו שלא ניתן ליישם בפורום).

גוגל מתעוררת

בגלל הסדר החדש שנוצר, גוגל החלה לנסות ולדלות כמה שיותר מידע חברתי אודות הפעילות שלנו ברשתות חברתיות. מדובר במידע חשוב מאוד עבור מנוע חיפוש שרוצה להחזיר תוצאות רלוונטיות. אם בעבר היינו שומעים על מסיבה או אירוע חברתי אחר באתר חיי לילה או אפילו בלוגים, היום האתרים האלו מתחילים לגווע ומעבירים את הפעילות שלהם לפייסבוק ולרשתות אחרות. אם לגוגל אין גישה למידע הזה, אין לה בעצם גישה למה שמעניין אותנו באמת!

אז למה בדיוק יש לגוגל גישה?

1. עמודי עסקים בפייסבוק וגוגל + (הגרסה של גוגל לפייסבוק).
2. עמודי פרופילים בפייסבוק.
3. תגובות פייסבוק המוטמעות באתרים אחרים.
4. ציוצים בטוויטר.
5. מספר הלייקים בפייסבוק  ו– Retweet (שיתוף בטוויטר).
6. רשימת אנשי הקשר שלנו ב– Gmail ו– Twitter (אם חיברנו בין החשבונות).
7. פעולת +1 (הגרסה של גוגל + ללייק).

לגוגל אין גישה לרוב האזורים הסגורים כמו למשל קבוצות סגורות בפייסבוק.

כיצד כל זה משפיע על תוצאות החיפוש?

למרות שלגוגל יש מידע חברתי יחסית מוגבל, היא עדיין מסוגלת להשתמש בו כדי להשפיע על תוצאות החיפוש ולהציג לכל אחד סט תוצאות אישי : למשל, אם אחד מאנשי הקשר שלנו בטוויטר או Gmail ממליץ על אתר מסוים, נוכל לראות הערה ליד תוצאת החיפוש הרלוונטית והיא אף תופיע במקום גבוה הרבה יותר מהמיקום הטבעי שלה. השפעה שנייה היא האפשרות לעשות +1 לתוצאות שונות ולקבל אפקט דומה.

מעבר לכך, אם גוגל מצליחה למשל לאנדקס עמוד עסק מסוים בפייסבוק, היא יכולה להציג אותו כפי שהוא בתוצאות החיפוש. הדבר נכון בעיקר לעסקים קטנים שאין להם אתר אינטרנט מקודם והם מסתמכים במידה רבה על הפעילות ברשתות חברתיות. בנוסף לכך, לאחרונה נראה כי עמודים פרופילים מגוגל + (כאמור, הרשת החברתית של גוגל עצמה) מקבלים עדיפות רבה בתוצאות החיפוש באתרי גוגל באנגלית.

לסיכום, בתור מקדמי אתרים, חשוב שנקפיד גם על פעילות חברתית מכיוון שזו משפיעה בסופו של דבר גם על התוצאות האורגניות.